راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ

آیا از بازی با کامپیوتر های خانگی (Personal Computer) خسته شده اید و به دنبال یک سیستم قابل حمل برای بازی کردن یا استفاده از نرم افزار های سنگین و حرفه ای خود هستید؟ پس با ما در مطلب راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ یا همان Gaming Laptop Buying Guide همراه باشید.

اگرچه استفاده از سیستم های خانگی در میان گیمرها رایجتر است اما گاهی اوقات شما تنها به سیستمی نیاز دارید که قابل حمل باشد. لپ تاپ های گیمینگ در واقع تجهیزاتی قابل جابجایی هستند؛ با قدرتی زیاد برای انجام بازی های حرفه ای و در اندازه ای برای همراهی با شما در هر مکان. اما زمانی که شما یک لپ تاپ مخصوص بازی را خریداری میکنید تنها به مشخصات فنی آن توجه نمیکنید، بلکه تمامی قسمت های آن برای شما مهم است؛ از جمله: صفحه نمایش و صفحه کلید. در این مطلب، تمامی تصمیماتی که باید در هنگام خرید لپ تاپ گیمینگ اتخاذ کنید، توضیح میدهیم تا بتوانید با بهترین لپ تاپ های گیم آشنا شوید و انتخاب خوبی داشته باشید.
به چه نوع کارت گرافیکی نیاز دارید؟
در حالی که بعضی بازی ها از CPU یا پردازنده مرکزی استفاده میکنند، اکثریت بازی ها هنوز به GPU یا پردازنده گرافیکی محدود هستند؛ بنابراین یکی از مهم ترین تصمیم گیری ها در هنگام خرید نوت بوک، توجه به همین نکته است. در حال حاضر بیشتر لپ تاپ ها با کارت گرافیک هایGeForce GTX یا RTXکمپانی NVIDIA ارائه میشوند. آخرین کارت های گرافیک ساخت برند NVIDIA جدیدترین کارت های سری RTX 30 هستند؛ از RTX 3060 Max-Q تا RTX 3080. در GPUهای کمپانی AMD، سری Radeon RX 5000M وجود دارد که شامل دو کارت گرافیک RX 5500M برای سیستم های بودجه کم و RX 5600M و RX 5700M برای عملکردهای بهتر میباشد. با این وجود انتظار داریم طیف جدیدی از پردازنده های گرافیکی گسسته AMD در اواخر امسال به لپ تاپ ها راه پیدا کند.

• لپ تاپ های سطح پایین: اگر برای بازی کردن به تنظیمات بسیار پیشرفته نیاز ندارید، میتوانید از مدل های GTX 1650 یا RX 5500Mاستفاده کنید که اگرچه سطح متوسطی دارند، اما برای اکثر بازی ها مناسب میباشند. یک کارت گرافیک GTX 1660 Ti قدرت نسبتا بیشتری به شما خواهد داد ولی به طور کلی پردازنده قابل توجهی است و ارزش سرمایه گذاری دارد.
• لپ تاپ های گیمینگ Mainstream: کارت گرافیک GeForce RTX 2060 کمپانی انویدیا یک GPU متوسط است که به شما امکان می دهد بیشتر بازی های سطح بالا انجام دهید؛ اگرچه با گذشت چند سال دیگر RTX 3060 و RTX 3070 نیز جای خود را در بین GPUهای میان رده باز خواهند کرد. در این نوع کارت گرافیک، حداقل استاندارها برای استفاده از واقعیت مجازی در نظر گرفته شده است؛ بنابراین سطح پایین ترین کارت گرافیک موردنیاز برای Oculus Rift یا HTC Vive همین نوع است. برای پردازنده های گرافیکی AMD، پردازنده RX 5600M عملکرد بسیار قدرتمندی ندارد اما کار شما را راه میاندازد.
• واقعیت مجازی (VR) و بالاترین تنظیمات: یک RTX 2070 به شما این امکان را میدهد که از عهده هر بازی سطح بالایی بربیایید؛ در حالی که RTX 2080 و RTX 2080 Ti قدرتمند ترین کارت های سری 20 هستند که برای واقعیت مجازی های سادهتر و افکت های خاص مناسب اند. با کارت گرافیک جدید سری RTX شما میتوانید از ویدئوگیم های دارای فناوری Ray-Tracing یا رهگیری کننده پرتو به راحتی استفاده کنید و نرخ فریم (Frame Rate) سریع تری داشته باشید. یک GPU مدل RTX 2070 یا RTX 2080 ممکن است حتی برای انجام بازی های 4K نیز مناسب باشد.
باید به دنبال چه مشخصات دیگری باشید؟
اگرچه GPU بسیار مهم است اما شما باید یک CPU خوب، حافظه رم کافی و مقدار زیادی فضای ذخیره سازی را نیز در نظر داشته باشید.

• پردازنده مرکزی یا CPU: بسته به بودجه ای که برای خرید لپ تاپ اختصاص دادید، میتوانید از یک CPU مدل Core i7 یا حتی مدل Core i9-9980HK دارای قابلیت اورکلاک (Overclock) بهره ببرید. شما همچنین میتوانید لپ تاپ هایی پیدا کنید که از پردازنده های مرکزی سیستم های خانگی استفاده میکنند. با این حال، اکثر بازی ها از پردازنده گرافیکی باکیفیت، بیشتر از پردازنده مرکزی سود میبرند؛ در نتیجه شما میتوانید از یک پردازنده مرکزی Core i5 نیز استفاده کنید. اگر به یک CPU قدیمیتر یا کم قدرتتر از پردازنده های نسل 10 اینتل برخوردید، میتوانید کمی پس انداز کنید، اما CPUها معمولا قابل بهروزرسانی نیستند؛ بنابراین تنها یک بار حق تصمیم گیری دارید. در حال حاضر کمپانی اینتل، نسل 11 پردازنده های مرکزی خود را نیز وارد بازار کرده است.
• RAM: بیشتر بازی ها بر رم متمرکز هستند و عموما 8 گیگابایت فضای رم برای انجام هر کاری با بهره وری متوسط پیشنهاد میشود. اگر برایتان مقدور است باید به دنبال یک سیستم شخصی مخصوص بازی با 16 گیگابایت حافظه رم باشید. یک لپ تاپ با کارت گرافیک GTX 1650 یا 1660 Ti معمولا دارای 8 گیگابایت حافظه Ram است، اما برخی از لپ تاپ هایی که از پردازنده گرافیکی GTX 2060 یا مدل های بهتر استفاده میکنند، 16 گیگابایت فضای RAM دارند. اگر در حال حاضر نمی توانید لپ تاپی با 16 گیگ رم خریداری کنید، آپدیت کردن آن در آینده ای نزدیک را در نظر داشته باشید. حافظه مموری (Memory) در بسیاری از لپ تاپ های گیمینگ قابل بهروزرسانی است؛ بنابراین این قسمت از لپ تاپ، به راحتی توانایی تقویت شدن را دارد.
• فضای ذخیره سازی: هارد درایو (HDD) یا SSD؟ چرا هردوی آن ها نه؟ برخی از لپ تاپ های بودجه پایین، تنها از یک هارددرایو (معمولا 1 ترابایت) بهره میبرند، اما اکثر نوت بوک های مخصوص بازی همچنین شامل یک SSD کوچک نیز هستند که به عنوان درایوبوت عمل میکند. وجود یک HDD 1 ترابایتی و یک SSD 128 گیگابایتی در یک لپ تاپ، اتفاقی غیرمعمولی نیست. اگر بتوانید SSD بزرگتری تهیه کنید، ممکن است زمان بارگیری کاهش یابد اما قطعا هزینه بیشتری برای شما به همراه خواهد داشت. در بعضی از نوت بوک های گیمینگ، فضای ذخیره سازی نیز همانند حافظه مموری قابل بهروز شدن است؛ بنابراین اگر به فضای بیشتری نیاز دارید، میتوانید از هارددیسک های 2 ترابایتی یا بیشتر استفاده کنید.
چه ویژگی هایی در صفحه نمایش مهم هستند؟
اگرچه در اغلب اوقات، صفحه نمایش نادیده گرفته میشود، اما از اهمیت بسیاری برخوردار است. اگر شما لپ تاپ خود را به یک مانیتور متصل نمیکنید، نمایشگر داخلی چگونگی تماشا و کیفیت بازی های شما را تعیین میکند.

• سایز: اکثر لپ تاپ های گیمینگ دارای صفحه نمایش 15 یا 17 اینچی هستند؛ اما چندین سیستم بزرگتر دارای پنل 18 اینچی و تعداد انگشت شماری نیز سیستم 14 اینچی وجود دارد. سایز صفحه نمایش به ترجیحات شخصی شما بستگی دارد، اما به خاطر داشته باشید که هرچه نمایشگر بزرگتر شود، لپ تاپ نیز بزرگتر و سنگینتر خواهد شد.
• رزولوشن: عبارتی برای تعیین تعداد پیکسل های موجود در تصویر است. هیچگاه نمایشگری که رزولوشنی کمتر از 1920 در 1080 دارد، انتخاب نکنید؛ اگرچه حتی یافتن این چنین لپ تاپی کار دشواری است. نمایشگر های 4K با رزولوشن 2160×3840 برای برخی از لپ تاپ های گیمینگ یک مزیت به حساب می آید، اما هنوز هم ممکن است به غیرفعال کردن برخی تنظیمات نیاز داشته باشید؛ به خصوص اگر قابلیت ردیابی پرتو (Ray tracing) را فعال کنید.
• نرخ تازه سازی (Refresh Rate): به سرعت تعویض فریم ها یا میزان تازه سازی (رفرش) تصویر در هر ثانیه گفته میشود. بیشتر لپ تاپ های موجود در بازار، یک صفحه نمایش با رزولوشن 1080p و 60 هرتز دارند و برای بسیاری از گیمرها این نوع کاملا کافیست. نمایشگر های رزولوشن بالاتر (1440×2560 و 2160×3840) بسیار زیبا هستند اما نرخ تازه سازی آن ها بیشتر از 60 هرتز است؛ به همین دلیل برای برخی گیمرها، 1080p بهترین گزینه است. برخی از فروشندگان، نمایشگرهای FHD (فول اچ دی) را با نرخ تازه سازی 144، 240 یا حتی 360 هرتز پیشنهاد میدهند تا بازی روان تری را تجربه کنید؛ اما در این صورت مطمئناً به یک پردازنده گرافیکی عالی نیاز دارید.
• G-Sync کمپانی Nvidia و FreeSync کمپانی AMD: برخی نوت بوک های مخصوص بازی، به ویژه انواع رده بالای آن ها، از تکنولوژی هایی پشتیبانی میکنند که صفحه نمایش را با کارت گرافیک همگام سازی میکند و Screen Tearing را که در اثر تفاوت فریم ریت و رفرش ریت به وجود میآید (یعنی سرعت پردازش هر فریم، از سرعت نمایش آن بیشتر است) از بین میبرد.

• از صفحه نمایش لمسی دوری کنید: اگرچه نمایشگر لمسی ذاتاً بد نیست، اما این ویژگی برای نوت بوک های ویژه بازی، غیرضروری به شمار میرود. این امر عمر باتری را کم میکند و میتواند صفحه نمایش را بیش از حد براق کند.
یک کیبورد خوب چه ویژگی هایی دارد؟
اگر یک کیبورد بازی در سطح ابتدایی بخواهید، باید از کیبورد های جزیره ای یا چیکلت (Chiclet) استفاده کنید؛ اما موارد مهم تری نیز وجود دارند که در ادامه به آن ها اشاره میکنیم.

• فاصله بین کلیدها: به فضایی اشاره دارد که میتوانید یک کلید را بدون فشردن کلیدی دیگر، لمس کنید. عموما فاصله 1.5 میلی متری بین کلید ها مقدار مناسبی است و اگر این فاصله به 2 میلی متر برسد، بهتر نیز میشود. هنگامی که یک لپ تاپ گران قیمت تهیه میکنید، احتمال زیادی وجود دارد که کلید های مکانیکی هم داشته باشد. (کیبورد های مکانیکی انواعی از کیبورد است که یک قطعه در زیر هر کلید قرار دارد و دقت و سرعت آن بیشتر از مدل های معمولی میباشد.)
• نقطه به کارگیری (Actuation): برابر با مقدار نیرویی است که برای فشردن یک کلید نیاز است و معمولا عددی بین 65 تا 70 گرم میباشد.
• کلیدهای ماکرو (Macro Keys): اگرچه یافتن ماکروکلیدها (فرمانی که با یک کلیک اجرا میشود و چندین عملیات را انجام میدهد) در نوت بوک های مخصوص بازی سختتر است، اما غیرممکن نیست. یک مجموعه خوب از ماکروکلید های قابل برنامه ریزی به شما اجازه میدهد که به آسانی بیشتر تسک های موجود در بازی را با سرعت و تنها با یک بار کلیک کردن اجرا کنید. معمولا یک نرم افزار سفارشی و مخصوص به هر برند برای این منظور وجود دارد.
• Anti-ghosting و چرخش کلید n: این دو ویژگی هستند که باعث میشوند عملکرد شما در بازی ها به بهترین شکل ممکن انجام شود. anti-ghosting به این معنی است که وقتی چندین کلید را میفشارید یا چندین عمل انجام میدهید، همه آن ها ثبت میشوند. چرخش کلید n نیز به این معنی است که هر کلید، مستقل از کلیدهای دیگر است و بدون توجه به فشار دادن کلیدهای دیگر، ثبت خواهد شد.
• نور پس زمینه: در حالی که لپ تاپ های گیمینگ ارزان قیمت، نور پس زمینه سفید یا قرمز رنگ دارند، بهترین صفحه کلیدها دارای نور پس زمینه RGB هستند. برخی از این نورها ناحیه ای (یا قابل مشاهده در بخشی از صفحه کلید) میباشند، در حالی که برخی دیگر امکان شخصی سازی بر اساس هر کلید را دارند؛ برخی دیگر نیز به شما این امکان را میدهند که بسته به نوع بازی، نورپردازی را تغییر دهید.
برندهای خاص، چه مزیت هایی دارند؟
هریک از برند های لپ تاپ های گیمینگ، تفاوت های اندکی با یکدیگر دارند که همین ویژگی های خاص، به نوعی مزیت آن برند به حساب میآید. برخی از این برندها، سخت افزار های خاصی طراحی می کنند که سبب برجسته شدن آن ها میگردد؛ در حالی که برخی دیگر بر روی ساخت نرم افزار های سفارشی تمرکز میکنند. در ادامه به ذکر مثال هایی از برندهای گوناگون و ویژگی های خاص هرکدام میپردازیم.
• Alienware (دل DELL): لپ تاپ های الین ور با مدل Alienware m17 برای بازی های سبک و کم حجم طراحی شده است؛ اما مدل دسکتاپ آن نیز با عنوان Alienware Area-51m در بازار موجود است. همچنین برند DELL سیستم های سطح پایین و ابتدایی مختص خود را نیز دارد.
• ASUS (ایسوس): برند ایسوس دارای لپ تاپ های ویژه بازی باکیفیت و خوبی است. نرم افزار مرکزی لپ تاپ های گیمینگ ROG آن، اطلاعات دستگاه از جمله دما، فضای ذخیره سازی و حافظه رم اشغال شده را به اشتراک میگذارد؛ همچنین دارای برنامه ای است که به شما اجازه میدهد نور پس زمینه RGB را شخصی سازی کنید. لپ تاپ های Zephyrus G14 ایسوس نیز جزو بهترین لپ تاپ های AMD است که تاکنون دیدهاید. اطلاعات بیشتری از سری گیمینگ این برند در مطلب راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ ایسوس موجود است که جزئیات بیشتری از لپ تاپ های مخصوص بازی این کمپانی محبوب در دسترس شما قرار خواهد گرفت.
• ACER (ایسر): اگرچه این برند به خاطر سخت افزار مقرون به صرفه خود شناخته شده است اما برخی اوقات با ابداعات خود همگان را شگفت زده میکند؛ همانند لپ تاپ Predator 21X که با صفحه نمایش خمیده و کیبورد مکانیکی خود برجسته شد. برنامه PredatorSense به شما اجازه میدهد که میزان استفاده CPU و GPU خود را زیر نظر داشته باشید و سرعت فن را شخصی سازی کنید.
• HP (اِچ پی): خط تولید لپ تاپ های Omen برند HP در این اواخر دارای یک طراحی خاصتر و زیبایی شناسانه تر بوده اما ویژگی های مورد نظر برای گیمر ها را نیز به خوبی حفظ کرده است. اپلیکیشن موجود در آن با نام Omen Command Center جزئیات استفاده پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی و میزان مصرف RAM را به شما نمایش میدهد؛ همچنین یک تقویت کننده شبکه نیز دارد که به شما امکان میدهد پهنای باند را اولویت بندی کنید.
• Gigabyte & Aorus (گیگابایت و آئروس): گیگابایت و برند فرعی آن، Aorus، انواع مختلفی از لپ تاپ را ارائه می دهند. لپ تاپ های گیگابایت اکثرا رده پایین و با گزینه های رنگی فراوانتری موجود هستند؛ در حالی که مدل های Aorus براق و نازک میباشند. هر کدام را که بخواهید، نرم افزار Fusion را برای سفارشی سازی RGB دریافت خواهید کرد. دستگاه های Aorus دارای سیستم فرماندهی و کنترل (اصلاح و بهبود) برای اورکلاک آسان هستند.
• Lenovo (لنوو): خط تولید لپ تاپ های گیمینگ برند لنوو، با نام Legion شناخته میشود و اخیراً برای ساده سازی بیشتر، دوباره طراحی شده اند. این کمپانی به جای ایجاد نرم افزار جدید، برنامه Vantage خود را تغییر داده تا روی پردازنده مرکزی، GPU، RAM و اطلاعات HDD متمرکز شود؛ همچنین یک دکمه برای افزایش سرعت فن نیز در نظر گرفته است.
• MSI (اِم اِس آی): لپ تاپ های گیمینگ این برند اغلب بزرگ، سیاه و قرمز هستند؛ هرچند مدل Stealth Thin اخیر نشان داد که این شرکت میتواند سیستم های بهتری نیز ارائه دهد. مطمئناً علامت تجاری کمپانی Msi یعنی لوگوی اژدها هیچگاه از نظر مخفی نمی ماند. MSI دارای نرم افزار Dragon Center مخصوص به خود میباشد که به تازگی از نو طراحی شده است. این برنامه امکان نظارت بر سیستم، عملکرد چند پروفایل همزمان، کنترل فن ها و شخصی سازی نور پس زمینه صفحه کلید را فراهم می کند.
• Razer (ریزر): طراحی Razer یکی از بهترین طراحی ها در این کسب و کار بوده و به دلیل نورپردازی RGB خود شناخته شده است. Razer Synapse به شما این امکان را میدهد که ماکروهای خود را ضبط کنید (ماکرو، ترکیبی از چند عملیات است که در مواقع ضروری، توسط یک کلیک اجرا میشوند.) و روشنایی را هم روی لپ تاپ ها و هم لوازم جانبی تنظیم کنید.
چه موضوعاتی در مورد عمر باتری حائز اهمیت است؟
پاسخ کوتاه این است که روی قابل حمل بودن و استفاده طولانی مدت بدون اتصال به شارژر نوت بوک مخصوص بازی خود حساب نکنید. اگر شما از لپ تاپ خود برای بازی کردن استفاده میکنید، باید آن را به برق متصل کنید تا بتوانید از عملکرد GPU به طور کامل بهره ببرید. در غیر اینصورت خوش شانس خواهید بود اگر لپ تاپ شما بیشتر از یک ساعت برای بازی کردن دوام بیاورد. اکثر لپ تاپ های گیمینگ هنگام انجام سایر کارها فقط چند ساعت با شارژ دوام میآورند، اما نه به اندازه دستگاه های فوق قابل حمل بدون GPU گسسته. اگر برای کار کردن به سیستمی نیاز دارید که 8 ساعت بدون اتصال شارژر کار کند، پس نباید به دنبال یک نوت بوک مخصوص بازی باشید.
جمع بندی
هنگام خرید یک لپ تاپ گیمینگ، نوعی از آن را تهیه کنید که چندین سال برای شما استفاده داشته باشد. اگر توانایی پرداخت آن را ندارید، یک سیستم دارای پردازنده گرافیکی میان رده تا پیشرفته انتخاب کنید؛ اگرچه بدیهی است کارت گرافیک بهتر، عملکرد بهتری را ارائه میدهد. درست است که پردازنده مرکزی و میزان حافظه رم نیز بسیار مهم هستند، اما انتخاب GPU مهمتر از RAM و CPU است. فضای ذخیره سازی به احتمال زیاد قابل ارتقا است، اما هرچه بیشتر باشد بهتر است؛ زیرا بازی ها فضای زیادی را اشغال میکنند. تصمیم بگیرید که وضوح بالای نمایشگر برای شما مهمتر است یا عملکرد سریعتر آن؟ نرم افزارهای کاربردی و موردنیاز خود را نیز در نظر داشته باشید اما بدانید که عمر باتری خوبی نخواهید داشت. در این مطلب، نکات مهمی در خصوص راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ برای اجرای انواع بازی ها و همچنین راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ با بودجه های مختلف بیان کردیم که با توجه به آن ها میتوانید بهترین لپ تاپ گیمینگ مناسب خود را انتخاب کنید.