راهنمای خرید لپ تاپ

امروزه لپ تاپ ها یکی از دستگاه های کاربردی و مهم زندگی روزمره هستند؛ به طوری که در طول چند سال اخیر اهمیت آن ها پررنگتر نیز شده است. در واقع لپ تاپ ها را میتوان (بعد از گوشی های موبایل) رابطی میان انسان و دنیای آنلاین دانست.

با این وجود اگر در مورد ویژگی های کاربردی (شامل ویژگی های نرم افزاری و سخت افزاری) لپ تاپ اطلاعات کافی نداشته باشید، انتخاب یک لپ تاپ مناسب برای شما کار دشواری خواهد بود. در این مقاله قصد داریم به بیان بایدها و نبایدهایی در مورد خرید لپ تاپ بپردازیم تا در هنگام خرید دچار سردرگمی نشوید؛ با ما همراه باشید.
تصمیم برای خرید لپ تاپ به دنبال احساس نیاز توسط افراد ایجاد میشود؛ اما اینکه کدام لپ تاپ با چه ویژگی هایی برای شما بهتر است بستگی به بودجه و نحوه استفاده شما از لپ تاپ دارد. در ادامه با بیان راهنمای جامع خرید لپ تاپ یا Laptop Buying Guide نحوه انتخاب هوشمندانه یک لپ تاپ را بررسی میکنیم.
چه مقدار بودجه برای خرید لپ تاپ در نظر گرفتهاید؟
آیا طراحی پیشرفته و عملکرد فوق العاده قدرتمند برای شما اهمیتی ندارد؟ پس قطعا یک لپ تاپ رده عمومی و ارزان قیمت برای شما مناسب است. بازار امروز مملو از مدل های متنوع اما کامل با قیمت های زیر 500 دلار است. بسیاری از آن ها برای کاربری های سبک و روزانه ایده آل هستند، اما برای کارهای دیگر مانند باز نگه داشتن همزمان چند نرم افزار یا چندین صفحه وب، انجام بازی های حرفهای و اجرای نرم افزارهای سنگین و تخصصی مناسب نیستند. برای مثال اگر در رشته مهندسی تحصیل میکنید و برای استفاده از نرم افزارهای مخصوص به رشته خود به یک لپ تاپ عالی نیاز دارید، باید راهنمای خرید لپ تاپ برای کارهای مهندسی را مطالعه کنید.
افزایش بودجه تا حدود 1000 دلار تقریبا امکان دسترسی به تمامی ویژگی های پیشرفته در لپ تاپ های مدرن را برای شما فراهم میکند. این موارد شامل شاسی باریک آلومینیومی، بدنه مقاوم، نمایشگرهای 4K با قابلیت پشتیبانی از فرمان های لمسی، پردازنده ها و تراشه های گرافیکی قدرتمند و باتری هایی است که تمام روز دوام میآورند. نکته قابل توجه در این محدوده قیمت، این است که شما میتوانید لپ تاپی دارای یک یا دو مورد از ویژگی های بیان شده را تهیه کنید؛ نه لپ تاپی با تمام ویژگی های منحصر به فرد را.

اگر بودجه شما 2000 دلار یا بیشتر از آن باشد، تقریباً میتوانید هر ترکیبی از ویژگی های مورد نظر خود را در یک لپ تاپ داشته باشید. اگرچه که حتی قدرتمند ترین لپ تاپ ها نیز با نقص هایی روبهرو هستند؛ برای مثال سخت افزارهای قدرتمند، گرمای بسیاری تولید کرده و مکانیزم های خنک کننده متناسب با آن ها، فضای بیشتری را اشغال میکنند. گیمرهایی که به دنبال صفحه نمایش های 17 اینچی و پردازنده های گرافیکی سریع هستند، باید این نکته را در نظر بگیرند که این نوع سخت افزار نیاز به یک سیستم خنک کننده داخلی بزرگتر دارد؛ پس نباید انتظار یک لپ تاپ سبک و باریک را داشته باشند.
هدف شما از خرید لپ تاپ چیست؟
همانطور که برای رفتن به مدرسه نیازی به خرید یک ماشین گران قیمت مانند فراری ندارید، برای استفاده های روزانه و معمولی نیز نیازی به لپ تاپ هایی با سخت افزارهای قدرتمند ندارید. اگر میخواهید از لپ تاپ خود تنها برای کاربری های روزمره مانند وب گردی، تماشای فیلم و عکس یا اجرای نرم افزارهای سبک (مانند Office) استفاده کنید، یک لپ تاپ با کانفیگ معمولی نیز نیازهای شما را رفع میکند. در مطلب راهنمای خرید لپ تاپ برای دانشجویان نیز ویژگی های موردنیاز و کاربردی لپ تاپ برای دانشجویان تازه وارد و همچنین دانشجویان تحصیلات تکمیلی بیان شده است که با مطالعه آن میتوانید انتخاب مناسبی داشته باشید.

کدام سیستم عامل برای لپ تاپ شما مناسبتر است؟
اکثر لپ تاپ هایی که امروزه در بازار عرضه میشوند از ویندوز 10 پشتیبانی میکنند، اما مشهورترین محصول مایکروسافت، لزوما بهترین سیستم عامل برای همه افراد نیست. به لطف پیشرفت سیستم عامل Google's Chrome طی سال های اخیر در لپ تاپ های ارزان قیمت، هم اکنون امکان استفاده از سیستم عامل Windows برای اکثر لپ تاپ ها در هر سطح قیمتی وجود دارد؛ از طرفی دیگر نیز لپ تاپ های غیرویندوزی، قیمتی در حدود 1000 دلار دارند.
امروزه لپ تاپ های مبتنی بر سیستم عامل Chrome میتوانند برای افرادی که فقط برای تماشای فیلم، ایجاد فایل های شخصی، چک کردن ایمیل و کاربری هایی از این دست به لپ تاپ نیاز دارند، گزینهای ایده آل و ارزشمند باشد. با داشتن Chromebook تمام ویژگی های اولیه موردنیاز اعم از نمایشگرهای Full HD، صفحه کلیدهای راحت و ارگونومیک، سیستم صوتی خوب و... برطرف میشوند. در عین حال برای افرادی که نیازهای مشابه اما بودجه بالاتری دارند، ممکن است یک MacBook از برند اپل گزینه بهتری باشد. ضمن اینکه طراحی صنعتی بهتر، عمر باتری بسیار عالی و تعدادی برنامه داخلی برای مدیریت مجموعه چندرسانهای (مالتی مدیا) و امکان همگام سازی iCloud با سایر دستگاه های Apple شخصی نیز در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت.

دستگاه های مبتنی بر ویندوز، امکان دسترسی به گستردهترین نرم افزار¬ها از جمله بیشتر بازی های AAA را دارند؛ اگرچه زیرمجموعه عناوین محبوب و رتبه اول بازی در macOS بسیار کمتر است. بازی¬ها در سیستم عامل Chrome نیز محدود به مواردی هستند که در مرورگر اجرا میشوند؛ همچنین میتوانید آن ها را به عنوان یک برنامه Android یا از فروشگاه Web Chrome بارگیری کنید.
اندازه و وزن ایده آل برای لپ تاپ چقدر است؟
عموما اکثر افراد به دنبال خرید لپ تاپ هایی سبک، باریک و قابل حمل هستند اما باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که فناوری های به کار برده شده برای کاهش وزن و اندازه لپ تاپ سبب افزایش قیمت تمام شده لپ تاپ نیز میشوند.
اکثر افرادی که به دنبال یک لپ تاپ کاربردی با کاربری عمومی هستند باید سیستمی را انتخاب کنند که ضخامت آن در حدود 1.3 سانتی متر و وزن آن حدوداً 1.5 کیلوگرم باشد. به طور کلی این اندازه ها حداکثر اندازه های یک لپ تاپ قابل حمل میباشند که برای اکثر کاربران نکتهای بسیار حائز اهمیت و ویژه است. در اکثر موارد اندازه صفحه نمایش لپ تاپ به 13 یا 14 اینچ محدود میشود؛ اما امروزه با توجه به تکنولوژی های ساختاری جدید، مدل هایی با صفحه نمایش 15 اینچی یا بزرگتر نیز در گروه لپ تاپ های قابل حمل قرار میگیرند. علاوه بر این، لپ تاپ های 2 در 1 نیز برای استفاده های مداوم گزینه ایده آلی هستند؛ چرا که میتوان صفحه نمایشگر آن ها را تا زاویه 360 درجه چرخاند و از لپ تاپ به عنوان یک تبلت نیز استفاده کرد. برخی از لپ تاپ های ویندوزی و... نیز دارای نمایشگرهای کوچکتری با اندازه 10 یا 11 اینچ هستند که البته برخی از آن ها از نظر فنی لپ تاپ محسوب نمیشوند، بلکه تبلت هایی با صفحه کلید قابل جدا شدن هستند و وزن آن ها غالباً کمتر از 0.9 کیلوگرم است؛ اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که از این دستگاه ها نمیتوان انتظار یک لپ تاپ کامل و کاربردی را داشت. در دیگر مطالب مرتبط از جمله مطلب راهنمای خرید لپ تاپ ایسوس یا راهنمای خرید لپ تاپ لنوو به بیان تمامی ویژگی های لپ تاپ های ایسوس یا لنوو میپردازیم که برای افراد علاقه مند به لپ تاپ های برند مشهور ایسوس یا کمپانی بزرگ لنوو بسیار کاربردی میباشد.

در انتهای این بخش از مطلب راهنمای خرید لپ تاپ، در مورد شاسی های 17 اینچی صحبت میکنیم که از جمله نمایشگرهای موردعلاقه گیمرها هستند. اگر از لپ تاپ خود برای اجرای مداوم بازی های حرفهای استفاده نمیکنید، اما به هر دلیلی از صفحه نمایش های بزرگ خوشتان میآید میتوانید از این دستگاه های 17 اینچی استفاده کنید. در واقع یک لپ تاپ 17 اینچی میتواند تجربه کار با سیستم های خانگی یا اداری را برای شما شبیه سازی کند. البته باید در نظر داشته باشید که لپ تاپ های 17 اینچی عموما وزنی بیشتر از 3.6 کیلوگرم و ضخامت بالایی دارند. اگر قصد دارید یک ایستگاه بازی کامل مثل گیم نت را بر روی میز خود قرار دهید و به ندرت آن را جا به جا کنید، شاسی های 17 اینچی برای شما ایده آل خواهند بود.
به چه نوع صفحه نمایشی نیاز دارید؟
صفحه نمایش لپ تاپ ها طی چند دهه گذشته پیشرفت چشم گیری داشتهاند و شامل پیکسل های بیشتری در همان اندازه های سابق میشوند که متن ها را واضحتر و تصاویر را با رنگ هایی شفافتر و ظاهری بهتر نمایش میدهند. اکثر لپ تاپ های با رنج قیمت 500 دلار یا بیشتر، عموما دارای نمایشگرهایی با وضوح Full HD هستند. این نوع نمایشگرها با نام 1080p نیز شناخته میشوند که دارای رزولوشن 1920x1080 پیکسل هستند و به طور معمول از صفحه های LCD ساخته شده بر اساس فناوری سوئیچینگ درون صفحه ای (IPS) استفاده میکنند. کیفیت صفحه های IPS ممکن است متفاوت باشد، اما برخی ویژگی ها در تمام آن ها ثابت است؛ برای مثال اگر به صفحه از زاویه مایل (و نه مستقیم) نگاه کنید، نمایشگرهای دارای پنل IPS، کیفیت تصویر را حفط میکنند و تصاویر را با وضوح و روشنی خوبی به نمایش میگذارند؛ همچنین ضدضربه هستند و به تماس دست با صفحه نیز حساسیت نشان نمیدهند. طول عمر بالا و نمایش رنگ های کالیبره شده و باکیفیت نیز از دیگر ویژگی های این پنل هاست. پنل های TFT نوع دیگری از پنل های استفاده شده در صفحه نمایش لپ تاپ ها هستند که اگر به طور مستقیم به آن ها نگاه نکنید تغییر رنگ مختصری در تصویر ایجاد میشود یا تصویر محو به نظر میرسد؛ اما در ازای این ویژگی نه چندان خوب، نمایشگرهای دارای پنل TFT مصرف انرژی کمتری دارند و از لرزش تصویر جلوگیری میکنند. پس اگر نیاز دارید در اکثر مواقع صفحه نمایشگر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید، از صفحه نمایش های دارای پنل IPS استفاده کنید.
عموما لپ تاپ های ارزان قیمتتر دارای صفحه نمایش های TFT با رزولوشن تصویر 1280x720 یا 1366x768 هستند که متن و تصاویر در آن ها با کیفیت خوبی به نمایش در نمیآیند؛ در نتیجه اگر به دنبال صرفه جویی در هزینه های خرید لپ تاپ هستید میتوانید دستگاهی با پنل TFT و با کیفیت تصویری کمتر از Full HD انتخاب کنید.

صفحه نمایش های 4K نیز نوع بسیار بهتری از کیفیت تصویر را به نمایش میگذارند که از رزولوشن 3840x2160 پشتیبانی میکنند و تصاویری واضحتر و رنگ هایی درخشانتر را به نمایش درمیآورند که عمدتا از فناوری IPS در ساخت آن ها استفاده شده است. تعداد کمی از نمایشگرها نیز از فناوری OLED بهره مند هستند که برای علاقه مندان به تماشای فیلم در لپ تاپ، گزینه ای بسیار ایده آل به حساب میآیند.
نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که اگر قصد استفاده از لپ تاپ در محیط های روشن یا فضاهای باز را دارید بهتر است از حداکثر سطح روشنایی که حداقل 500 نیت (Nits: یک واحد اندازه گیری که بیان میکند از هر متر مربع چه مقدار نور میتواند ساطع شود) است مطمئن شوید و در این صورت فرقی نمیکند که صفحه نمایش OLED، TFT یا IPS باشد. روکش مات صفحه نمایش نیز از دیگر ویژگی های بسیار مهم است که باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید؛ چرا که با وجود این ویژگی، خیالتان از بابت عدم بازتاب نور راحت است و به راحتی میتوانید از لپ تاپ خود در محیط های باز و پرنور استفاده کنید.
آیا به نمایشگر لمسی نیاز دارید؟
برای استفاده از صفحه نمایش های لمسی در ویندوز 10 و سیستم عامل کروم باید به دنبال یک لپ تاپ مجهز به این قابلیت باشید و احتمالا به یک قلم دیجیتالی نیز برای ترسیم کردن یا نوشتن نیاز دارید. برخی از لپ تاپ های ویندوز 10 در دو نسخه لمسی و غیرلمسی ارائه میشوند؛ بنابراین مشخصات آنچه را که میخرید با دقت بررسی کنید. صفحه های براق به طور معمول از قابلیت پشتیبانی از لمس برخوردار هستند؛ در حالی که اکثر صفحه های مات برای فیلتر کردن نور خیره کننده از نور محیط، طراحی نشدهاند. از آنجا که بسیاری از لپ تاپ های مخصوص بازی دارای صفحه نمایش مات هستند، یافتن پشتیبانی لمسی در میان رده های آن ها بسیار دشوارتر است. بسیاری از لپ تاپ های مخصوص بازی که قیمتی بالاتر از سطح بودجه متوسط دارند، صفحه هایی با نرخ تازه سازی بالا ارائه میدهند؛ اما گیمرهای حرفه ای به دنبال تصاویری نرم و ابریشمی هستند تا به آن ها مزیتی رقابتی بدهد و ممکن است بخواهند از بیشترین تعداد فریم در هر ثانیه استفاده کنند که البته میتوانند از نرخ رفرش 120 هرتز یا بیشتر بهره بگیرند.

قبل از پرداخت هزینه های سنگین برای یک نمایشگر با نرخ تازه سازی بالا، شما باید مطمئن شوید که کارت گرافیک یا GPU سیستم شما به حدی قدرتمند است که انواع بازی ها را با سرعت فریم بالا ارائه دهد. صفحه نمایش استاندارد لپ تاپ، دارای نرخ رفرش 60 هرتز است و اگر بازی هایی با سرعت 60 فریم در ثانیه یا کمتر انجام میدهید، در اکثر موارد صفحه نمایشی با وضوح بالا سود چندانی نخواهد داشت.
CPU مورد نیاز شما چیست؟
بیشتر لپ تاپ های موجود در بازار از پردازنده های Core i5 و Core i7 کمپانی اینتل و بعد از آن از CPU های Ryzen 5 یا Ryzen 7 شرکت AMD استفاده میکنند. تمامی این پردازنده ها قدرت زیادی برای انجام کارهای روزمره دارند اما به این نکته توجه کنید که افزایش اعداد در مدل های بالاتر CPU عموما نشان دهنده هسته های بیشتر پردازنده، حداکثر سرعت کلاک بیشتر و حتی قابلیت چندرشتهای بودن سیستم است. به وسیله multi threading یا فناوری چندرشتهای، هر پردازنده مرکزی میتواند به جای یک مورد، دو مجموعه از دستورالعمل های نرم افزاری را به طور همزمان اجرا کند. نرم افزارهای مدرن برای استفاده از بیشترین تعداد هسته پردازنده طراحی شدهاند؛ بنابراین بر روی تراشه های چند رشتهای سریعتر اجرا میشوند.
در عین حال لپ تاپ های ارزان قیمت معمولاً از پردازنده های سری A یا Ryzen 3 کمپانی AMD یا پردازنده های Celeron، Core i3 و Pentium کمپانی اینتل استفاده میکنند که این پردازنده ها معمولاً فقط دو یا چهار هسته جداگانه دارند. در انتهای این طیف، لپ تاپ های پیشرفته ای هستند که دارای پردازنده های مرکزی Xeon یا اینتل Core i9 هستند و دارای هشت هسته میباشند.

صرف نظر از CPU، لپ تاپ ها معمولاً برای مصرف کمتر انرژی و تولید گرمای کمتری از رایانه های رومیزی طراحی شدهاند. پردازنده های مرکزی شرکت Intel در جدیدترین رایانه های سبک وزن، معمولاً 15 وات یا کمتر از آن انرژی مصرف میکنند اما سیستم های خانگی و اداری حدود 45 وات یا بیشتر انرژی مصرف میکنند.
لپ تاپ های مخصوص بازی، عموما دارای پردازنده هایی با قدرت بالاتر هستند و معمولا با یک حرف H در نام مدل CPU نمایش داده میشوند. این نوع سیستم ها به خنک کردن بیشتر هارد و مصرف انرژی بیشتری نیاز دارند؛ اما در عوض اینگونه لپ تاپ ها عملکردی را ارائه میدهند که به سیستم های شخصی و خانگی (Personal Computer) نزدیکتر است. پردازنده های سری H در هر دو کمپانی اینتل و AMD موجود هستند.
در چه مواردی به گرافیک اختصاصی نیاز است؟
پردازنده گرافیکی که درون CPU تعبیه شده است و به عنوان "پردازنده گرافیکی یکپارچه" یا IGP نیز شناخته میشود، در اکثر موارد برای استفاده روزمره از لپ تاپ کاملاً مناسب است. در صورت مشاهده عبارت هایی همچونIntel's HD Graphics ، UHD Graphics یا Iris در لپ تاپ های دارای CPU های کمپانی اینتل یا عبارت Radeon Graphics در لپ تاپ های دارای CPU از برند AMD باید به IGP مراجعه کنید. یک IGP از هسته های پردازنده مرکزی، حافظه (Memory) یا هر دو استفاده میکند. میزان حافظه موجود در تراشه گرافیکی یکپارچه معمولاً ثابت است؛ بنابراین افزایش میزان حافظه سیستم منجر به عملکرد بهتر گرافیک نمیشود.
بیشتر گیمرها میخواهند از یک GPU مجزا بهره بگیرند. حتی هنگام انجام بازی های سه بعدی نیز یک پردازنده گرافیکی (GPU) مقرون به صرفه یک مزیت فوق العاده نسبت به پردازنده گرافیکی یکپارچه (IGP) ایجاد میکند. (توجه داشته باشید که برخی از لپ تاپ ها با کارت گرافیک های اختصاصی سطح پایینی مانند سری GeForce MX همراه هستند که اگرچه یک درجه بالاتر از IGP است اما برای بازی های جدی مناسب نیستند.) در پایان، گیمرهای حرفه ای باید به دنبال جدیدترین GPU های GeForce RTX کمپانی NVIDIA باشند.

در لپ تاپ های گیمینگ، سطح GPU موردنیاز شما تا حد زیادی به نرخ فریمی که میخواهید در صفحه نمایش لپ تاپ اجرا کنید و همچنین نوع بازی های شما بستگی دارد. شرکت های سازنده لپ تاپ با چندین ترفند خاص، این موضوعات را بررسی میکنند تا نتیجه ای نسبی از عملکرد کارت گرافیک را در اختیار شما بگذارند.
چه میزان فضای ذخیره سازی و حافظه موردنیاز است؟
بیشتر لپ تاپ های بالاتر از سطح ابتدایی به SSD (درایوهای حالت جامد) مجهز هستند که برای ذخیره سازی داده ها به جای یک صفحه چرخان (دیسک سخت یا هارد درایو کلاسیک) از سلول های حافظه (Memory Cells) استفاده میکنند. از آنجا که دسترسی به اطلاعات ذخیره شده در این سلول ها بسیار سریعتر است،SSD ها بهترین و متداول ترین پیکربندی درایو هستند. آن ها همچنین از لرزش ها و ضربه هایی که ممکن است بخشی از یک صفحه چرخان را خراب کند در امان هستند.
برخی از لپ تاپ ها، مخصوصاً شاسی های بزرگتر که برای بازی طراحی شدهاند ، دارای هر دو نوع درایو هستند؛ یک SSD کوچک برای نگهداری سیستم عامل، برنامه های ضروری و چند بازی و یک مدل چرخشی بزرگتر (HDD) برای ذخیره بخش عمدهای از فایل های بازی یا سایر فایل های حجیم. اگر میخواهید مقداری از پول خود را پس انداز کنید یا به حداکثر مقدار فضای ذخیره سازی نیاز ندارید، این مدل ها گزینه بسیار خوبی هستند.
توجه داشته باشید که حافظه های SSD موجود در لپ تاپ های مختلف، یکسان نیستند. SSDهایی که از استاندارد PCI Express NVMe مدرنتر و سریعتر استفاده میکنند، برخلاف رابط SATA قدیمیتر و کمی کندتر، ترجیح داده میشوند. با این حال هر یک از موارد ذکر شده به مراتب بهتر از نوع سوم هستند که در حقیقت SSD نیست. eMMC بسیار کُند، نوعی درایو ذخیره سازی فلش در سیستم های بودجه است. (اگر لپ تاپ ارزان قیمت شما 32 گیگابایت، 64 گیگابایت یا احتمالاً 128 گیگابایت حافظه محلی دارد احتمالاً از eMMC استفاده میکند.) تمامی موارد گفته شده از یک هارد دیسک چرخان سنتی بهتر هستند؛ مگر اینکه شما صرفاً به خاطر کاهش هزینه ها به یک فضای ذخیره سازی خالص نیاز داشته باشید.

حداقل فضای ذخیره سازی موردنیاز که بیشتر خریداران لپ تاپ باید در نظر بگیرند 256 گیگابایت است. این فضا نیازهای قابل توجه لپ تاپ برای بهروزرسانی سیستم عامل و برنامه های بزرگی مانند Microsoft Office را برآورده میکند. افرادی که مقدار قابل توجهی از فیلم ها، عکس ها یا فایل های موسیقی دارند (یا غیرمعمول ترین بازی های مخصوص به رایانه های شخصی) باید سیستمی با حداقل فضای 512 گیگابایت خریداری کنند. لپ تاپ هایی نیز در بازار موجود است که میتوانند با 1 ترابایت فضا یا حتی SSDهای جادار نیز قابل تنظیم باشند. اگرچه این ویژگی ها عالی به نظر میرسند، اما مراقب باشید که ظرفیت های بالاتر میتوانند باعث افزایش سرسام آور قیمت لپ تاپ شوند؛ برای مثال یک SSD 4 ترابایتی میتواند هزاران دلار به قیمت کلی یک لپ تاپ سطح بالا اضافه کند. اگر یک فضای ذخیره سازی 512 گیگابایتی تهیه کنید و در صورت نیاز به فضای اضافی، یک درایو خارجی (اکسترنال) به آن بیافزایید، هزینه ای مقرون به صرفهتر در بر خواهد داشت.
در حالی که SSD داده های شما را ذخیره میکند، حافظه سیستم (یا RAM) برای اجرای برنامه ها با پردازنده مرکزی همکاری کرده و به تعریف ظرفیت چند وظیفهای آن کمک میکند. برنامه های دارای بهره وری اساسی با 8 گیگابایت حافظه رم به خوبی اجرا میشوند، اما میتوانید یک لپ تاپ میان رده با 16 گیگابایت RAM پیکربندی کنید تا مطمئن شوید برنامه های پیشرفتهتر به حافظه کافی دسترسی دارند. این مقدار برای اهداف چند وظیفه ای (مولتی تسکینگ) سنگین، گیمرهای استفاده کننده از رایانه شخصی و افرادی که با باز کردن بسیاری از زبانه ها در وب، گشت و گذار میکنند، مقدار مناسبی است. مرورگرهای وب که سایت های غنی از مالتی مدیا و برنامه های وب را بارگیری میکنند، بیشترین مصرف کنندگان حافظه مموری هستند.
تنها تعداد کمی از افرادی که سازنده محتوای حرفه ای یا تبلیغاتی نیستند، از حافظه بالاتر از 16 گیگابایت بهره زیادی میبرند. از طرف دیگر یک سیستم ارزان قیمت دارای ویندوز 10 با 4 گیگابایت حافظه در زمان انجام چند وظیفه همزمان، کُند عمل خواهد کرد. در مورد Chromebook نیز همین امر وجود دارد؛ اگرچه سیستم عامل Chrome برای انجام کارهای محاسباتی کمتر از ویندوز طراحی شده است، اما اگر شما مایل به انجام کارهای نیازمند به حافظه زیاد همانند استفاده از مرورگر با ده ها برگه باز همزمان هستید، 4 گیگابایت فضا میتواند برای شما محدود کننده باشد.
به چه نوع پورت های ارتباطی نیازمندید؟
اگر قصد دارید از تاچ پد، صفحه لمسی و صفحه کلید لپ تاپ خود به عنوان وسیله اصلی کنترل استفاده کنید، در بیشتر اوقات، ممکن است هرگز لازم نباشد که چیزی غیر از سیم آن وسیله جانبی را به لپ تاپ وصل کنید. در این حالت به اتصالات بلوتوث و Wi-Fi که اکثر لپ تاپ ها از آن بهره میبرند، نیازمند خواهید شد.
آخرین استاندارد Wi-Fi، 802.11ax است که با نام Wi-Fi 6 نیز شناخته میشود. اگرچه 802.11ac قدیمی است اما برای سیستم های جریان اصلی (mainstream) و بودجه پایین کاملا مناسب میباشد. بهتر است از استانداردهای قدیمی 802.11b/g/n که هنوز در برخی از دستگاه های ارزان قیمت موجود است، دوری کنید؛ زیرا این امر میتواند منجر به کاهش سرعت کارایی و افزایش اتصال به شبکه های غیرقابل اطمینان شود.

گیمرهای حرفه ای ممکن است بخواهند سیستمی را انتخاب کنند که شبکه بسیار قدرتمندی داشته باشد. این ویژگی برای کنترل دقیقتر اولویت بندی ترافیک بازی های باسیم یا بیسیم در اتصال به اینترنت بسیار کارآمد است. صاحبان کسب و کارها و گیمرها ممکن است به یک جک اترنت اختصاصی نیز نیاز داشته باشند. بیشتر سیستم های مخصوص بازی دارای یک جک اختصاصی هستند ولی بعضی از گیمرها بر این عقیدهاند که اترنت باسیم همچنان تنها راه برای انجام رقابت های آنلاین است. برخی از لپ تاپ ها از اترنت تمام اندازه (Full-Size) یا تاشو (Fold-Out) پشتیبانی میکنند. برخی دیگر ممکن است همراه با یک آداپتور در جعبه عرضه شوند که ارتباط اترنت را از طریق یک پورت USB برقرار میکند. برخی دیگر نیز شامل هیچ یک از این دو گروه نمیشوند و اترنت را به شکل باسیم به شما عرضه میکنند تا در صورت نیاز از طریق دانگل آن را متصل کنید.
همان طور که برای اطمینان از اتصال سایر تجهیزات فیزیکی باید لبه های یک لپ تاپ را با دقت بررسی کرده و به تعداد آن ها توجه کنید، باید این نکته را در نظر بگیرید که اگر یک دستگاه ذخیره سازی خارجی مانند thumb drive دارید، باید به نوع و تعداد درگاه های USB موجود توجه کنید و به دنبال لپ تاپ هایی باشید که دارای هر دو پورت USB Type-A و USB Type-C هستند. درگاه Type-A همان جایگاه اتصال مستطیلی شکلِ آشناست که از دهه ها قبل وجود داشته است؛ در حالی که درگاه Type-C کوچکتر و بیضی شکل است و گاهی اوقات به عنوان جایگاه کابل شارژر لپ تاپ نیز استفاده میگردد.

لپ تاپ های ارزان قیمت ممکن است فقط دارای درگاه های نوع A باشند که این یک نقطه ضعف در دنیای نوع C است. از طرف دیگر برخی از سیستم های دارای طراحی بسیار باریک فقط دارای درگاه های نوع C هستند؛ به این معنی که برای اتصال هرگونه لوازم جانبی Type-A به لپ تاپ به دانگل نیاز خواهید داشت.
اگر داشتن یک پورت خروجی جهت تماشای فیلم برای شما مهم است، وجود یک درگاه اختصاصی برای اتصال رابط HDMI را بررسی کنید؛ به ویژه اگر قصد دارید لپ تاپ خود را به تلویزیون، مانیتور یا سیستم A/V سالن سخنرانی متصل کنید. گاهی اوقات خروجی های ویدئو در لپ تاپ ها برای صرفه جویی در فضا به شکل اتصالات micro HDMI یا mini Display Port تعبیه میشوند. برای استفاده از این موارد به کابل مخصوصی احتیاج دارید که ممکن است در جعبه موجود نباشد.
عکاسان برای انتقال راحتتر تصاویر پرحجم خود از کارت خوان داخلی یا micro SD بهره میبرند. اگر قصد دارید از لپ تاپ خود در مکان های عمومی استفاده کنید، یک پورت امنیتی برای اتصال کابل قفل فیزیکی بسیار مفید است. این کابل ها به دو نوع کابل Kensington و قفل Noble تقسیم میشوند. اطمینان حاصل کنید که نوع درگاه با نوع کابلی که قصد دارید برای اتصال دستگاه به یک شی غیرقابل حرکت استفاده کنید مطابقت داشته باشد.
چقدر عمر باتری کافی است؟
بسیاری از لپ تاپ ها میتوانند یک روز کامل دوام بیاورند؛ حتی زمانی که از آن ها برای فعالیت های انرژی بر اما معمول، مانند پخش ویدئو در اینترنت استفاده میکنید. البته استثناهایی نیز وجود دارد؛ یک لپ تاپ با نمایشگر 4K و CPU قدرتمند، احتمالاً بیشتر از 8 ساعت دوام نخواهد آورد و شارژ بیشتر لپ تاپ های بازی خیلی زودتر به اتمام میرسد. لپ تاپ های مخصوص بازی در زمان انجام بازی های حرفهای و درگیرکننده کارت گرافیک، حتی با سرعتی بیشتر از حد معمول خالی از شارژ میشوند. اینگونه موارد و دیگر موضوعاتی که برای خریدن یک سیستم مخصوص بازی نیاز دارید، در مطلب راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ گردآوری شده است. لپ تاپ های قدرتمند میتوانند زمان هایی را که سیستم به حداکثر توان خود نیاز ندارد شناسایی کنند و مصرف انرژی اجزای مختلف را کاهش دهند.

عمر باتری در کارخانه توسط پخش بیوقفه یک فایل ویدیویی ذخیره شده، بدون اتصال بیسیم فعال و 50 درصد روشنایی صفحه، ارزیابی میگردد. نتیجه عالی این تست نشان میدهد که لپ تاپ ها در تطبیق مصرف برق خود با وظیفه موجود تبحر دارند و بدین صورت میتوان از این نتایج برای مقایسه پتانسیل سیستم های دیگر استفاده کرد.
اندازه گیری عمر باتری، امری بسیار ریسک پذیر میباشد؛ بنابراین عمر باتری کاملا به چگونگی استفاده شما از لپ تاپ وابسته است. نحوه استفاده شما از لپ تاپ ممکن است با تست عمر باتری توسط کارشناسان یا حتی نحوه استفاده دیگر افراد متفاوت باشد؛ در نتیجه تست عمر باتری بیشتر یک فرایند نسبی است تا مطلق.
آیا خرید لپ تاپ استوک یا دست دوم کار درستی است؟
هر تولید کننده یا فروشنده ای استانداردهای متفاوتی برای فروش لپ تاپ های دست دوم دارد. یک مک بوک پرو تست شده که کمپانی اپل آن را با همان گارانتی محصولات دست اول و نو به فروش میگذارد، ممکن است ارزش ذخیره کردن پول یا صرفه جویی در هزینه ها را داشته باشد؛ اما خرید یک لپ تاپ استفاده شده دست سوم از یک برند معمولی و ناشناخته کاملا شانسی و غیرقابل پیشبینی است. بهتر است لپ تاپ های دست دوم را به جای واسطه ها مستقیماً از فروشگاه های کمپانی موردنظر خریداری کنید؛ مخصوصا اگر فروشنده، سیستم ها را از دیگر افراد یا فروشگاه های مختلف تهیه میکند.
برخی از فروشنده ها یا در واقع همان واسطه ها، سیستم های دست دوم خود را درجه بندی میکنند. باید توجه داشته باشید که این امر توسط چه کسی انجام میپذیرد؛ خود شرکت تولیدکننده یا فروشنده واسطه؟ تاکنون موارد بسیاری مشاهده شده که لپ تاپ های دست دوم با درجه های A، B، C و... تقسیم بندی شدهاند تا میزان سالم یا معیوب بودن (یا به عبارت دیگر همان از کار افتادگی) دستگاه را مشخص کنند که البته این کار معیاری جهانی برای درجه بندی لپ تاپ های دست دوم نیست! با این وجود هیچ سیستم درجه بندی جهانی برای رایانه های شخصی دست دو، طراحی نشده است. به طور کلی معنای درجه به فروشنده بستگی دارد و به همین دلیل میتواند از فروشنده ای به فروشنده دیگر متفاوت باشد.
چیزی که تقریباً به صورت جهانی اعتبار دارد این است که با داشتن کمی دانش فنی، میتوانید از لپ تاپ های قدیمی خودتان به بهترین شکل استفاده کنید. اگر به دنبال لپ تاپ های جدید هستید، این ایده خوبی است که رایانه فعلی خود را بهروز کنید و آن را به فرزندان خود بدهید و در عوض، یک لپ تاپ جدید برای خودتان بخرید تا پاسخگوی نیازهای امروزی شما باشند.
در چه صورت به گارانتی طولانی مدتتری نیاز است؟
بیشتر سازندگان لپ تاپ ضمانتی یک ساله برای قطعات ارائه میدهند. از آنجایی که مفاد این ضمانت نامه های استاندارد محدود هستند، شامل حوادثی ناشی از ریختن یک نوشیدنی بر روی صفحه کلید یا ضربه خوردن سیستم نمیشوند؛ پس بهتر است برای مشاهده جزئیات بیشتر موارد ذکر شده، ضمانت نامه خود را بررسی کنید.

در این بین، برخی از سازندگان لپ تاپ به آسانی ضمانت نامه های طولانی مدت را به شما میفروشند. کمپانی های اپل (Apple)، ایسوس (Asus)، دِل (DELL)، اچ پی (HP) و لنوو (Lenovo) همگی محدوده گسترده ای از ضمانت نامه ها و پوشش های آسیب دیدگی تصادفی را ارائه میدهند؛ اما قاعده کلی این است که اگر ضمانت نامه ارزشی بیشتر از 15 درصد قیمت خرید لپ تاپ را داراست، بهتر است پول خود را صرف درایوهای پشتیبان یا سرویس هایی کنید که زمان خرابی را به حداقل میرسانند. البته شما نمیتوانید بدین واسطه خیال خود را از بابت آسیب دیدن یا کاهش هزینه های مربوط به لپ تاپ راحت کنید؛ چرا که در مواردی، مادِربُرد (Motherboard) یا صفحه نمایش لپ تاپ، که گران ترین قسمت های آن نیز هستند، دچار خرابی میشوند. اگرچه این اتفاق ها نادر هستند اما چنین فاجعه هایی میتوانند نیمی از قیمت لپ تاپ را به هزینه های شما بیافزایند.
جمع بندی
در واقع خریدن لپ تاپ یکی از مصادیق آزمودن صبوری است! یک بازار فوق رقابتی؛ بدین معنی که حتی اگر شما نیازهای از پیش تعیین شدهای نیز داشته باشید تقریبا میتوانید تعداد کمی از مدل های عالی لپ تاپ را پیدا کنید که به طور کامل نیازهای شما را برآورده کنند یا ممکن است تعداد انگشت شماری لپ تاپ استوک خوب و قابل استفاده نیز بیابید که جوابگوی نیازهایتان باشند.
خرید لپ تاپ، کار سادهای نیست. این امر ممکن است گیج کننده باشد و البته که شما میخواهید از انتخاب آگاهانه خود مطمئن شوید. با توجه به موارد گفته شده در این مطلب، نشان دادیم که این کار آسانتر از آن چیزی است که فکر میکنید. بهتر است پیش از اینکه مستقیماً به جستجوی لپ تاپ های جدید بپردازید، گزینه ها را محدود کنید؛ بدین معنی که تنها سه مورد وجود دارد که باید به خاطر بسپارید: بودجه، کارایی و قابل حمل بودن. دامنه قیمت موردنظر شما، اینکه از لپ تاپ برای چه کاری استفاده میکنید و همچنین مکانی که در آن از لپ تاپ استفاده میکنید، تعیین کننده مبدا و محدوده جستجوی شما خواهد بود. باتوجه به ویژگی هایی که پیش از این به صورت جزئی ذکر شد، میتوانید با دید بازتری برای یک خرید منطقی اقدام کنید و اکنون که میدانید دقیقا باید به دنبال چه ویژگی هایی باشید امیدواریم موارد موجود در بازار را به خوبی تحلیل کرده و بهترین آن ها را انتخاب کنید. در مطالب آینده در مورد هر یک از برندهای مطرح سازنده لپ تاپ و همچنین بهترین مدل های آن ها سخن خواهیم گفت.