مادربرد
مادربرد چیست ؟ مادربورد یا برد اصلی یکی از مهم ترین و اصلی ترین بخش های کامپیوتر محسوب می شود . تاریخ استفاده از اولین مادربرد به سال 1982 میلادی بر می گردد ، زمانی که اولین کامپیوتر شخصی ارائه شد . همه قطعات یک سیستم برای کارکرد صحیح باید به طور مستقیم و یا غیر مستقیم به آن متصل شوند . Motherboard که بزرگ ترین برد الکترونیکی در کامپیوتر می باشد در اصل با فرمان دادن به سایر قطعات ، آن ها را مدیریت می کند . پس در حقیقت می توان گفت کلیه قطعات سیستم از قبیل : سی پی یو ، رم ، هارد ، درایورها و ... بدون اتصال به مادربرد هیچ کاربردی ندارند . مادربردها از نظر ظاهر و اندازه در دو مدل ان ال ایکس NLX و آ تی ایکس ATX طراحی شده اند .

اجزای مادربرد
این قطعه بسیار مهم دارای بخش ها و اتصالات داخلی متعددی از قبیل محل قرار گرفتن سی پی یو ، رم ، اتصالات IDE ، محل اتصال کابل برق ، یو اس بی و ... که اشاره کوتاهی به تعدادی از آن ها می کنیم .
Chipset چیپست : یکی از اصلی ترین قسمت های مادربرد چیپست می باشد . این قسمت با کنترل تمام قطعات روی مادربورد ، به عنوان قلب این قطعه نامیده می شود . چیپست ها از دو تراشه تشکیل شده اند که یکی مسئولیت اتصال پردازشگر و حافظه تصادفی و کارت vga به یکدیگر و انتقال اطلاعات میان آنها را دارد و دیگری مسئولیت اتصال میان تجهیزات ورودی و خروجی و انتقال به پردازنده و حافظه تصادفی را داراست . یکی از دلایل اصلی تفاوت قیمت انواع مادربردها ، مدل و شرکت سازنده چیپست می باشد که از نظر امکانات و فناوری بسیار متنوع هستند . چیپست های تولیدی به صورت مجزا غالبا با نام های Northbridge و Southbridge ساخته می شوند .

ZIF Socket سوکت مادربرد : این قسمت که محل نصب پردازنده یا سی پی یو می باشد ، Zero Insertion Force نامیده می شود . با مدل های مختلف CPU هر مادربرد از یک نوع پردازنده پشتیبانی می کند . سوکت AMD و Inutel از انواع مهم و پرفروش ترین این قطعه می باشند .

RAM Slot سوکت رم : این اسلات محل نصب رم می باشد که با توجه به مدل این قطعه دارای 2 تا 6 گیره می باشد که مسئولیت نگه داری رم را دارد . به این قسمت از Motherboard توجه ویژه ای کنید . اگر از کاربرانی هستید که نیاز به اجرای چندین نرم افزار و یا استفاده از برنامه های سنگین را دارید ، مادربردی را انتخاب کنید که قابلیت پشتیبانی از رم DDR3 و DDR4 را داشته باشند .

PCI Slot اسلات : برای نصب کارت گرافیک یا VGA باید از این اسلات استفاده کنید . با تولید مادربردهای جدید ، اسلات PCI Express جای اسلات AGP را گرفته است که از سرعت و امکانات بیشتری از قبیل نصب سه تا کارت گرافیک به صورت هم زمان برخوردار است .

سوکت IDE , SATA : برای نصب کابل های دیتای هارد و درایور از این قسمت ها استفاده می شود . با ورود تکنولوژی SATA ، از امکان انتقال اطلاعات با سرعت بالاتری که در بین هارد و درایور داشت ، سوکت های قدیمی IDE کمتر در مادربردها مورد استفاده قرار می گیرد .

کانکتور ورودی پاور : کانتکتور قطعه ای است که وظیفه انتقال قدرت از منبع به هر قطعه ای که نیاز به آن دارد را بر عهده دارد . بدین ترتیب کانکتور ورودی پاور شرایطی را فراهم می کند که بتوان انتقال توان از منبع به مادربرد انجام شود .
باتری مادربرد Battery Backup : این قطعه وظیفه تنظیم اطلاعاتی از قبیل تاریخ ، ساعت ، پسورد BIOS ، فرکانس پردازنده ، رم و ... را برعهده دارد که در CMOSRAM ذخیره می شود . در حقیقت مسئولیت تامین منبع قدرت پشتیبان قطعات سخت افزار کامپیوتر را دارد .

USB Port پورت های یو اس بی : این پورت ها به وسیله کابل ، وظیفه ورود و خروجی اطلاعات و دیتاها را به عهده دارند . پورت PS2 برای اتصال موس و کیبورد ، پورت VGA برای خروجی تصویر ، پورت LAN برای اتصال کارت شبکه ، پورت USB 2.0 , 3.0 , 3.1 و ... از انواع این پورت ها می باشند .

با توضیحاتی که درباره Motherboard گفته شد ، باید هنگام تهیه این قطعه بسیار مهم به نکاتی توجه کنید . مطمئنا انتخاب درست مادربورد هم امکان عملکرد مناسب تر سایر قطعات را فراهم می کند و هم قابلیت ارتقاء کامپیوتر شخصی را بعدها به شما می دهد . در زمان انتخاب این قطعه دقت کنید ، اگر استفاده از کامپیوتر در حد استفاده از نرم افزارها و کارهای سبک می باشد motherboard که onboard باشد جوابگوی نیاز شماست ولی اگر شما کاربر حرفه ای از کامپیوتر هستید این مدل مناسب شما نیست . با تولید انواع زیاد مادربرد Motherboard با برندهای مختلف کمی انتخاب مشکل تر شده است . ولی ما سعی کردیم با توضیحاتی که در این متن برای شما ارائه کردیم ، راهنمایی مناسب و خوبی برای شما باشد .
امروزه چند برند و کمپانی خوش نام Asus , Gigabyte , MSI با تولید انواع مادربرد Motherboard جایگاه خوبی کسب کرده اند . اگر قصد خرید مادربرد کامپیوتر گیگابایت را دارید ، می توانید با مراجعه به مراکز معتبر و یا نمایندگی های این شرکت با مشورت گرفتن از کارشناسان و همچنین با مقایسه مادربرد های مختلف مانند مقایسه قیمت مادربرد ddr3 با قیمت مادربرد ddr4 بپردازین و بهترین انتخاب با گارانتی معتبر را داشته باشید .
اگر قصد خرید اینترنتی Motherboard را به صورت غیر حضوری دارید ، می توانید با انتخاب دو برند معتبر و دسترسی آنلاین به قیمت مادربرد گیگابایت و قیمت مادربرد asus خرید آسان و خوبی داشته باشید .
همچنین سایت های فروشگاهی با ارائه توضیحات در مورد مادربورد و ارائه قیمت مادربرد ارزان ، می توانند بهترین مرجع با توجه به قیمت مادربورد باشند و کمک زیادی برای انتخاب مادربرد ارزان قیمت با بودجه مورد نظرتان کنند .